U bevindt zich hier:  Home  >  Jos Thie

Jos Thie

Jos Thie Vergroot afbeelding

Jos Thie is één van Nederlands meest succesvolle regisseurs en kent als geen ander de weg in de coulissen van het vaderlands theater.

Momenteel is Jos Thie vaste regisseur bij oa Jochem Myjer, Armin van Buuren en Legendary Albums Live.

Jos Thie is beschikbaar voor spreekbeurten, creatief advies en presentaties.

Korte CV
Tien jaar lang, sinds de oprichting in 1973 was Jos Thie betrokken bij het muziektheater Werk in Uitvoering, gespecialiseerd in educatief en politiek theater voor jongeren. Bij dit gezelschap was hij zowel acteur als regisseur en artistiek coördinator.

Vanaf 1984 was hij met Antoine Uitdehaag artistiek leider van het RO Theater te Rotterdam. Hij was gedurende zeven jaar verantwoordelijk voor meer dan 40 producties, waaronder het zes uur durende spektakel Merlijn en de door Herman van Veen gecomponeerde opera Pol (openingsvoorstelling van de nieuwe Rotterdamse Schouwburg).

Vanaf 1991 werkte Jos Thie als free-lance regisseur. Hij was o.a. de eerste regisseur die een voorstelling met Dogtroep maakte. In 1994 regisseerde Jos Thie voor dit gezelschap een speciale openingsvoorstelling van het Sky Line Theatre in Chicago. In 1993 maakte hij met Mini en Maxi de voorstelling Scherzo, die vier jaar in binnen- en buitenland is gespeeld. Sindsdien werkt hij als regisseur / samensteller mee aan alle producties van Mini en Maxi (Split, City, Dertig Jaar Theater en CITY). Hij regisseerde verder onder andere Little Voice met Vera Mann en Pleuni Touw in de hoofdrollen en de grote hit You’re the top met Willem Nijholt in de hoofdrol. Voor Joop van den Ende Theaterproducties regisseerde hij de wereldpremière van de Musical Joe.

Sinds 1994 was Jos Thie artistiek leider van Tryater, waarmee hij vele succesvolle producties heeft gemaakt. Het theater- en voetbalspektakel ABE!, dat in het Abe Lenstra stadion te Heerenveen werd opgevoerd, trok zowel nationaal als internationaal grote belangstelling. Hij regisseerde Peer Gynt in de duinen van Terschelling tijdens het Oerol festival van 1999 en maakte Orfeo Aqua, een opera op de Friese meren. In 2003 regisseerde Jos Thie als afscheid als artistiek leider van Tryater, het locatiespektakel Kening Lear, in het Fries Paarden Centrum in Drachten, met o.a. dertig Friese paarden.

Voor het werk in Friesland ontving Jos Thie een Koninklijke onderscheiding bij zijn afscheid van Tryater in 2003.
Sinds 2003 is Jos Thie weer als free lance regisseur werkzaam onder andere bij het Nationale Toneel (Wachten op Godot van Beckett met Peter de Jong en Karel de Rooy in hun eerste toneelrollen) en het Noord Nederlands Toneel (AJAX van Sofokles).En weer in het voetbalstadion van sc Heerenveen.(DE HEEREN VAN HET VEEN met Karin Bloemen en Peter Tuinman en duizenden andere enthousiaste deelnemers).

Groot succes oogste hij met de popmusical DOEMAAR met de hits van Henny Vrienten en Ernst Jansz, die vijf musical awards verdiende. Ook voerde Jos Thie de artistieke leiding over het OEROL festival 2007. Sinds 2008 is Jos Thie actief in Utrecht, waar hij het nieuwe theatergezelschap De Utrechtse Spelen heeft opgericht om daar prachtig vernieuwend theater te maken waaronder Orfeo ed Euridice. Deze voorstelling was van 3 juni t/m 26 juli 2011 te zien op en in de vijver van paleis Soestdijk en trok meer dan 42.000 bezoekers. Reden om in 2012 de opera voor een tweede en tevens laatste keer op te voeren.

Jos Thie werd in 1954 geboren in Scheveningen. Na de HBS studeerde hij in 1979 in Groningen af als arbeid- en organisatiepsycholoog.

Multimedia impressie
Meer informatie
Meer informatie
Prijs:
Prijs op aanvraag