U bevindt zich hier:  Home  >  Arend Jan Boekestijn

Arend Jan Boekestijn

Arend Jan Boekestijn Vergroot afbeelding

Boekestijn is als historicus verbonden aan de Universiteit Utrecht, buitenlandcolumnist van Elsevier, politiek commentator op radio en tv. Van 2006 tot 2009 was hij lid van de Tweede Kamer voor de VVD en uitvinder van ‘het Boekestijntje’. Zijn boek ‘De prijs van een slecht geweten’ leidde tot een diepgaande hervorming van de ontwikkelingshulp.

  • Uit NRC interview 1 april 2012(Tom-Jan Meeus): Al in 2008 vertelde het ex-GroenLinks-Kamerlid Kees Vendrik, nu lid van de Rekenkamer: „Je hebt geen idéé wat je hebt aangericht.” Met de verwondering die hem eigen is zegt Arend Jan Boekestijn: „Wist je dat ik daar nooit bij stil had gestaan?”
    Zijn succes roept ook vragen op over de democratie. Wat is er aan de hand als één ex-Kamerlid meer invloed op de publieke opinie heeft dan al die zittende Kamerleden samen?

Dagvoorzitter 

Hij treedt veelvuldig op als dagvoorzitter. Zoekt U een inhoudelijke en humoristische dagvoorzitter die snel tot de essentie van ingewikkelde problemen komt dan bent U bij hem aan het goede adres. Een congres wordt alleen een succes als er goede afspraken zijn gemaakt en een gedegen voorbereiding plaatsvindt die vaak een aantal dagen vergen. Engelstalige congressen zijn vanwege zijn beheersing van de Engelse taal geen probleem. Zijn achtergrond als politicus en wetenschapper komen eveneens goed van pas. 

Lezingen 

Met name zijn Eurolezingen worden op dit moment zeer gewardeerd. Als politicus en als wetenschapper heeft hij zich een kwart eeuw intensief bezig gehouden met de euro. In zijn Eurolezing geeft hij inzicht in de eurodebatten in Nederland en de andere landen. Waarom was Nederland uiteindelijke bereid om Italië en Griekenland toe te laten tot de euro? Al in 1992 waarschuwde Boekestijn tegen de gevaren van de invoering van een gemeenschappelijke munt tussen landen met uiteenlopende concurrentiekracht. Die bezwaren blijken nu verassend actueel te zijn. Waarom stapte Axel Weber en Jurgen Stark op bij de ECB? Hoe komen wij uit de huidige impasse?

Ook spreekt Arend Jan over leiderschap. Wat maakt iemand tot een goede leider? Wat was het geheim van Bolkestein? Waarom faalde Rita verdonk? Hoe wist Mark Rutte uit een diep dal te klimmen en uiteindelijk het minister presidentschap te veroveren? 

Daarnaast is Boekestijn politiek commentator. Hoe dienen klassieke partijen om te gaan met populisme? Wat zijn de voor en nadelen van de gedoogconstructie? Wie is eigenlijk Geert Wilders? Wat is zijn agenda? Welke gevaren bedreigen het huidige kabinet? 

Als uitvinder van ‘het Boekestijntje’ heeft Boekestijn veel media-ervaring. In zijn medialezing legt hij uit hoe de media werkt. Uitgebreid zal worden stilgestaan bij het Eenvandaag incident met zijn collega Maarten van Rossem, en zijn spontane opmerkingen over de Koningin. Wat gebeurde er nu eigenlijk en wat was de rol van de TV en de schrijvende pers. Boekestijn heeft als twitteraar met meer dan 13.000 followers ook opvattingen over de kansen die social media bieden. 

Arend Jan Boekestijn geeft ook lezingen over actuele internationale onderwerpen. Hoe verhoudt de islam zich tot onze rechtsstaat en welke gevolgen heeft dit voor integratiebeleid? Welke gevolgen hebbende machtsverschuivingen in de wereld van Europa en VS naar China en India voor de positie van Nederlandse ondernemingen?  

Referenties: ‘Tijdens de eurolezing van Boekestijn kon je een speld horen vallen’ (KPMG), ‘Boekestijn is een gedegen dagvoorzitter die snel tot de essentie van een probleem doordringt’ (AON), ‘Boekestijn maakte onze dag tot een groot succes’ (Netwerk Notarissen)

Multimedia impressie
Meer informatie
Meer informatie
Prijs:
Op aanvraag